Een stukje geschiedenis

Taba is op 31 mei 1933 opgericht door een aantal sigarenhandelaren in de Nes, waar in die tijd een grote tabaksveiling en vele tabakshandelaren gevestigd waren. De oprichters van toen mochten van de overheid geen reclame maken voor tabak. Na enkele vergaderingen kwam echter een creatieve oplossing; “We laten gewoon die laatste letter ‘k’ maar weg”. Taba was geboren.

Het oorspronkelijk tenue was geïnspireerd op de goede oude bolknak: Een goud-geel shirt met het embleem van een tabaksblad (zie hiernaast), een zwarte broek en bruine kousen. Inmiddels is dit tenue gemoderniseerd: een geel shirt, een zwarte broek en geel-zwart gestreepte kousen. In al die jaren heeft Taba sportief en organisatorisch hoogte- en dieptepunten gekend. Sportief niet echt omhoog geklommen. Als club niet echt weggezakt. De moeilijke jaren zijn misschien wel de jaren geweest toen alle Amsterdamse clubs werden geconfronteerd met leegloop, door concurrentie van TV, computers, andere sporten én door het vertrek van veel leden naar plaatsen als Almere en Purmerend.

Inmiddels zijn we beland in de 21ste eeuw en kijken we weer met andere ogen naar het voetbal. De successen van het Nederlands elftal en Ajax bracht een nieuwe groep mensen naar de club. Vooral de jeugd van Taba is de laatste jaren explosief gegroeid. De oorzaak van dit succes? Bij Taba hoeft niet iedere jongen of ieder meisjes te presteren als van der Vaart. Bij ons zijn zaken als sportiviteit, je prettig voelen in een team, tijd krijgen om je te ontwikkelen minstens zo belangrijk als het winnen van een wedstrijd. (Meer over de uitgangspunten van het jeugdbeleid: zie sectie jeugd)

Taba was trouwens meer dan alleen een voetbalclub. Als enige (?) sportclub in Nederland kende Taba namelijk ook een schaakafdeling, Het Grasmat.