15jan2018
 

Vanaf januari 2018 staan op een prominente plek naast de hoofdingang twee welkomstborden. Beter gezegd, één welkomstbord dat aan twee zijden is bedrukt. Natuurlijk om onze gasten op onze locatie te wijzen en te verwelkomen, dat is het belangrijkste. Maar niet in de laatste plaats staan ze er ook voor een sportieve en positieve uitstraling. Mooie foto’s van authentieke en succesvolle Taba-teams. Je moet nog meer zin krijgen om een potje voetbal op ons terrein te spelen. Dat doen we namelijk al 85 jaar lang!

Tabakkers in 1957

Tabakkers in 1942 met Jumbo (Jim Grigoleit) en Adje Gerritse

Tabakkers in 1957

Tabakkers in 1942 met Jumbo (Jim Grigoleit) en Adje Gerritse

Tabakkers? Rookvrij toch?

Welkom bij afc Taba. Maar wat betekent dat “tabakkers sinds 1933” nou precies? We zijn toch sinds juli 2016 als eerste en tot nog toe enige voetbalclub in Amsterdam rookvrij tijdens jeugdactiviteiten? En kan dit dan anno 2018 überhaupt nog wel? Daarom het volgende.

Zoals iedereen weet is Taba in 1933 opgericht door werknemers in de tabakshandel, zich begin twintigste eeuw afspelend in de zogenaamde tabakshoek. Dit was een gebied dat werd begrensd door het Rokin en de Oudezijds Voorburgwal, met als centrum de Nes. Ons wedstrijdsecretariaat zat in de beginjaren midden op de Nes, gehuisvest in het het kantoor van familie de Jongh, kruiers (waarschijnlijk vooral van tabaksmonsters) van beroep. Later werd er zelfs in de winter gevoetbald in de zalen van de (oude) Brakke Grond, toen nog veilingshuis van tabak (nu hotel V The Lobby Nesplein). Dit veilinghuis zat recht tegenover ons secretariaat. Wij waren Tabakkers dus. Niets meer, maar zeker ook niets minder, want het was goeie handel in die tijd. De naam Tabakkers werd overigens niet zonder respect uitgesproken: onze voorgangers hielden soms flink huis op de Amsterdamse velden…

De borden

Het team aan de straatkant is mogelijk één van de beste Tabateams ooit geweest. De foto komt uit de persoonlijke plakboeken van Adje Gerritse, oud Blauw-Witter, nu in bezit van Peter Gerritsen (archivaris Alcmaria Victrix). Lees er alles over in het hier al eerder gepubliceerde stuk over Adje. In de kern is het hoogstwaarschijnlijk het team dat in mei 1940 Algemeen kampioen van de Amsterdamsche Voetbalbond werd. Als laatste ook, want in 1940 werd de AVB een officiële onderafdeling van de KNVB, maar promoveerde Taba helaas niet omdat kort daarvoor de oorlog was uitgebroken. Vermoedelijk is de foto tijdens de oorlog in Badhoevedorp genomen waar Taba de eerste 10 jaar van haar bestaan aan de Akerdijk een veld bespeelde.

We kennen een viertal spelers. Midden, met handen in de zij en zelfverzekerde grijns: Adje Gerritse. Speler die van Blauw-Wit naar Taba kwam in 1933 en in 1929 nog in het Nederlands elftal speelde. Een heel groot talent. Tabaksinkoper/verkoper van beroep. Helemaal rechts staand, met handen in de zij: hoogstwaarschijnlijk aanvoerder Louis Jonker. Werkzaam in de machinefabriek van de familie Jonker aan het Hendrik Jonkerplein (een deel van de machinefabriek staat er nog). Louis is na de oorlog lange tijd Taba-voorzitter geweest. Rechts, gehurkt, Jim Grigoleit. Bijnaam “Jumbo”. Jim heeft twee seizoenen bij Ajax gevoetbald (seizoen 45/46 en 46/47) en kwam tot drie basisplaatsen. Hij speelde samen met Rinus Michels en trainde onder de legendarische Jack Reynolds. Nadat Jim voor twee maatpakken bij SDW ging spelen, keerde hij rond de jaren ’50 weer terug bij Taba. Maar nu wel in het bezit van zijn zoon Jim junior: een prachtige sigarendoos ter ere van zijn 25-jarige Taba-jubileum! Overigens, niet lang geleden is een prachtige foto uit het archief van de familie Terbrack opgedoken: een Taba-jeugdteam uit 1934, mét onder andere Jumbo als jonge speler. Ten slotte onze enige echte Taba-icoon: Harry Riemersma, ome Harry en bijzonder getalenteerd keeper (op de foto hierboven gehurkt met bal). Ome Harry heeft net de eeuwwisseling niet meer meegemaakt, maar is nog een goede bekende van veel oudere Tabaleden. Leuk: bij zijn dochter Hettie niet lang geleden nog schitterende verhalen en foto’s opgehaald. Binnenkort vast ook in de Taba files. Wil je meer over dit team weten: lees het prachtige artikel van Maarten Moll dat buiten aan onze kantinemuur hangt.

Het team aan de veldzijde is een juniorenteam uit ongeveer 1957 (Taba had in het jaar van oprichting, 1933, al twee jeugdteams!), afkomstig uit het persoonlijk archief van Hans Zoeteweij, staand derde van rechts. We weten niet heel veel van deze foto. Hij is in 2008 opgestuurd naar Ron de Heer, toenmalig redacteur van het clubblad de Tabatreffer. Alex Clay, indertijd verantwoordelijk voor de opmaak, heeft gelukkig al het materiaal nog gedigitaliseerd in zijn bezit. Lees voor het verhaal achter die foto de bewuste Tabatreffer. Het is tot op heden niet meer gelukt om contact te krijgen met Hans Zoeteweij, of familie.

In 1957 speelde Taba al op sportpark Drieburg (waar nu de korfbalvereniging AW/DTV zit). Hoogstwaarschijnlijk is de foto daar genomen. De spelers en beker op de foto lijken erg op een andere foto uit een veel oudere Tabatreffer (archief oud-voorzitter Frank Verkaaik): de uitreiking van de Tabakshoekbeker. Op die foto onze eerste voorzitter, Dhr. Sanders, maar ook de beker die door Aad Verkaaik (een andere oud-voorzitter) is behoed voor verlies. Kijk vooral in de bekerkast in de kantine waar ook Peter Bego zijn historische Tababekers heeft neergezet. Uit de opgave van Hans Zoetewije, verder spelers op de foto:

  • Staand vlnr: ??, Frans Prantl, van Geen(en), Wim Verhaar, Hans Zoeteweij, Eddie van Kampen, Johan Jong
  • Zittend vlnr: ??, ??, ??, Arthur Otten, Fred Gevers

Let op: namen als Frans Prantl en Wim Verhaar zijn ook nog bekend bij de alleroudste Tabaleden.

Tabatreffer 1969, met de vooralsnog enige foto van de eerste voorzitter, Dhr. Sanders, bij de uitreiking van de Tabakhoeksbeker.

Ergée

1.161