19nov2017
 

Taba is opgericht in 1933, en voor zover we weten zijn de leden van het allereerste uur overleden. Naast de nalatenschap van een bijzondere club is er door hen vrijwel niets aan geschiedschrijving gedaan. Het was wel goed zo, waarschijnlijk. Erg jammer, want een eerste onderzoek laat een opmerkelijke en razend interessante ontstaansgeschiedenis zien. Taba als rasechte Amsterdamse club, opgericht door medewerkers in de florerende tabakshandel in en om de Nes, veelal woonachtig in de Bellamybuurt (nabij de Hallen tegenwoordig) met voetbalschoenen in de polderklei die Amsterdam indertijd omringde. Mogelijk aardig wat geld te besteden ook.

We starten met een serie verhalen, veelal portretten, die een tipje van de sluier oplichten. Geheel in vervolg op de historische borden die we aan de Taba kantine muur hebben hangen, en de verhalen op de site.

Doe mee! Voor 5 € per jaar krijg je elke maand een nieuwsbrief met onze vorderingen. Minimaal twee verhalen over Taba en voetbal in de eerste 50 jaar oprichting. Doneer 5 € op de site https://helpmee.unicef.nl/afc-taba-zijn-aanvoerders-van-de-vrede/2-5443, de opbrengst is namelijk geheel voor UNICEF, vermeld je naam bij die donatie en geef je e-mailadres door (onder vermelding van de naam op deze site) aan het e-mailadres . Hierna ben je aangemeld voor dit seizoen. Eerste nieuwsbrief komt uit in januari 2018. Let op: dit is meteen een knaller met Chris Terbrack, jeugdspeler 1934 (met foto), Ko Floor, speler in jaren ’60 en ’70 (met foto) en een hilarisch stukje over scheidsrechters in de jaren ’30.

Alle nieuwsbrieven komen ook op afctaba.nl, alleen precies drie maanden nadat jij ‘m binnenkreeg!

Ergée

731