11jul2016
 

In de laatste bestuursvergadering voor het zomerreces is unaniem een ingrijpend, en zeker voor Taba, historisch besluit genomen. Het Taba complex wordt per direct rookvrij. Om te beginnen tijdens jeugdactiviteiten: alle trainingen en wedstrijden van onze jongste generatie zullen rookvrij plaatsvinden. Op het complex zal op dat moment ook geen alternatieve rookgelegenheid zijn.

Ons roemruchte clubje, opgericht in 1933 in de Amsterdamse tabakshoek (Nes en omliggende straten) wil niet wachten op verzoeken of geboden van wie dan ook. Over een jaar of 1 à 2 gaat de KNVB namelijk een rookverbod bij alle voetbalclubs instellen. De gemeente Amsterdam zet hier ook al vol op in. En de Amsterdamse huisartsen gaan alle clubs na de zomer een brief schrijven.

Het bestuur van Taba is vastberaden en gaat de TabaK vaarwel zeggen. Het tabaksblad in het logo van de club is en blijft historische trots. De Tabakkers blijft onze geuzennaam. Maar wil je tijdens jeugdactiviteiten er eentje langs de lijn of in de kantine opsteken, dan moet je niet bij Taba zijn.


Voetbalclub Taba in Oost stelt
rookverbod in

Op voetbalclub Taba mag niet gerookt worden als de jeugd speelt. © ANP

Bij voetbalclub Taba uit Oost geldt per direct een rookverbod. Maar alleen op de momenten dat de jeugd er aan het sporten is.

DOOR: RASIT ELIBOL

e vinden het zelf ook wel grappig: dat uitgerekend voetbalclub Taba, voortgekomen uit de tabaksindustrie, voorloper is in de strijd tegen roken. Op het complex van de Amsterdamse vereniging mag op de momenten dat de jeugd aanwezig is, niet meer gerookt worden.

“Dat is eigenlijk elke doordeweekse dag tot een uur of zeven ‘s avonds,” aldus voorzitter Remco Geesken. Ongeveer drievijfde van de leden van Taba bestaat uit jeugd.

Geesken benadrukt dat het bestuur van de club niet met een belerend vingertje mensen van het roken wil helpen. “We willen de jeugd niet confronteren met sigaretten. Ik ben zelf anderhalf jaar geleden gestopt. Daarvoor stond ik bekend als ‘de rokende trainer’. Heel gênant.”

Geen algeheel verbod

Taba verwacht dat binnen niet al te lange tijd op geen enkel voetbalcomplex gerookt mag worden. Daarom hebben ze besloten om zelf alvast een eerste initiatief te nemen.

Geesken: “Als club die is opgericht door tabakshandelaren willen we een voorbeeld stellen. Maar voor een algeheel verbod denken we dat het te vroeg is. Daar zal veel oppositie tegen zijn bij onze overige leden.”

Dat denkt oud-voorzitter Aad Verkaaijk, die nog steeds actief is binnen de club, ook. “Nee joh, wat denk jij nou,” zegt hij. “Geen algeheel rookverbod, maar alleen bij de jeugd. Anders lopen er heel wat leden weg, ben ik bang.”

Het logo van AFC Taba met een tabaksblad. © AFC Taba

De KNVB laat weten te streven naar rookvrije sportaccommodaties, maar ziet graag dat sportverenigingen daar zelf een beleid op voeren. “Naast naleving van de tabakswet, gaan we verenigingen niet meer regels opleggen. We zouden wel graag zien dat alle voetbalaccommodaties over twee jaar rookvrij zijn,” aldus een woordvoerder.

bron: Het Parool van 11 juli 2016.


Lees een ingekorte versie van het artikel hierboven in het Algemeen Dagblad.


12 juli 2016

Voetbalclub in Amsterdam maakt terrein voor jeugd per direct rookvrij

Bij voetbalclub Taba uit Amsterdam-Oost geldt per direct een rookverbod, op de momenten dat de jeugd er aan het sporten is.

Het ironische is dat FC Taba, voorheen FC Tabak geheten, opgericht werd door de sigarenhandelaren die in de buurt woonden. Doel was om reclame voor sigaren te maken. Nu loopt de voetbalclub per direct vooruit op de verwachte beslissing van de KNVB dat alle voetbalverenigingen binnen 2 jaar een rookverbod moeten instellen.

De KNVB zegt wel te streven naar rookvrije sportaccommodaties, maar wil de voetbalverenigingen daar niet toe verplichten. De 2 jaar waar FC Taba op haar website melding van maakt, is voor de KNVB een streeftermijn.

bron: Clean Air Nederland.


Tabakclub Taba stelt rookverbod in

14 juli 2016

Taba neemt een voorschot op een toekomstig besluit van de KNVB, dat binnen twee jaar een algeheel rookverbod op sportcomplexen wil invoeren. De club besloot in de laatste bestuursvergadering een unaniem en historisch besluit te nemen.

Op de website van de club laat het bestuur weten te beginnen het roken niet meer toe te staan tijdens jeugdactiviteiten. “Alle trainingen en wedstrijden van onze jongste generatie zullen rookvrij plaatsvinden. Op het complex zal dat moment ook gen alternatieve rookgelegenheid zijn.”

Over twee jaar wil de KNVB een rookverbod bij alle voetbalclubs instellen. De gemeente Amsterdam is hier ook al druk mee bezig. Amsterdamse huisartsen gaan na de zomer alle clubs een brief sturen.

Het bestuur van Taba is vastberaden en gaat de TabaK vaarwel zeggen. Het tabaksblad in het logo van de club blijft historische trots. “De Tabakkers blijft onze geuzennaam, maar wil je tijdens jeugdactiviteiten er eentje langs de lijn of in de kantine opsteken, dan moet je niet bij Taba zijn.”

bron: Het Amsterdamsche Voetbal.


…tabae tabak…


502