23nov2009
 

Het Parool, 23 november 2009

Zondag 6c

AFC Taba – SV Overbos 9-3

Stijn Knigge viert zijn doelpunt. Foto Marcel Israel.

AMSTERDAM – Taba staat voor gemoedelijkheid en geregelde chaos. Slecht voetbal hoorde daar tot voor kort bij. Voormalig Tabavoorzitter Mike Paschenegger: “We hopen eindelijk van de zesde klasse af te komen.”

Dat imago kleeft aan Taba; gezelligheid, soms zelfs losbandigheid, maar presteren ho maar. “Het sociale aspect staat bij ons hoog in het vaandel, als een jeugdspeler met zijn vriendjes wil spelen geven we daar ongeacht zijn talent voorrang aan. Het heilige moeten bestaat bij ons niet”, meent Paschenegger. En dat heilige vuur heeft bij Taba (opgericht in 1933) vermoedelijk nooit gebrand. Hoe dat precies komt is niet duidelijk, maar wel duidelijk is dat een zekere rommeligheid en een afkeer van autoriteit tot de belangrijkste kenmerken van de vereniging behoren. Exemplarisch daarvoor is het ontbreken van een bestuurskamer en een voorzittersduo dat volledig afwezig is. De voorzitters zijn fanatieke voetballers, goede bestuurders, maar het ontvangen van de tegenstander, dat behoort niet tot hun takenpakket. Zo gaat het al jaren in Amsterdam-Oost, niemand die er van opkijkt.

Te midden van die losse omgangsvormen lijkt het streven naar goede prestaties met het eerste elftal nauwelijks te passen. Navraag bij de leden naar de hoogste divisie waarin Taba heeft gevoetbald, leidt tot diepe denkrimpels. Niemand die het precies weet, totdat oud-voorzitter Frank Verkaaik uitkomst biedt: “Verder dan de vierde klasse zijn we niet gekomen,” zegt hij monter.

Stef van der Laan – net als veel Tabaleden laat hij zich als ‘manusje van alles’ aanduiden – is lid sinds 1960. Hij weet niet anders dan dat te fanatieke ouders bij Taba worden aangesproken: liever een goede voetballer kwijt dan het hoofd verliezen in overdreven fanatisme. Die instelling lijkt verleden tijd. De Tabaleden veranderden. Hippies gingen, tweeverdieners en studenten kwamen ervoor in de plaats. Met de transformatie van de verenigingspopulatie verscheen ook de prestatiedrang en voor het eerst sinds jaren kijkt het eerste team omhoog.

De negentienjarige tweeling Joram en Stijn Knigge zijn exemplaren van een nieuwe lichting. Sinds de F-jeugd spelen ze bij Taba en dat blijft zo. Voetbal met vrienden is voor de tweeling simpelweg te leuk, maar voor competitie en fanatisme deinzen ze niet terug. Spits Joram: “Sommige leden zijn bang dat het minder gezellig is als je presteert, maar het is ook gezellig als je goed bent. Misschien nog wel gezelliger.” De beleidsmakers bij Taba lijken het gehoord te hebben.

AFC Taba- SV Overbos 9-3

Aan de zestig treffers uit de voorgaande negen duels werden door Taba negen goals toegevoegd. Na een moeizame eerste helft (2-2) en een vroege achterstand in de tweede helft (2-3) kwam de ploeg op stoom. De verdediging van Overbos oogde vermoeid. Met name de lange Joram Knigge viel op. In de eerste helft maakte hij de tweede Tabagoal en na rust scoorde hij nog vier keer. Taba stijgt door de overwinning naar de vierde plaats, op vier punten van koploper WH/Velserbroek.

MAARTEN KOLSLOOD

111
111