01okt2009
 

Bij Taba kunnen kinderen vanaf 5 jaar op een plezierige en ongedwongen manier kennis maken met voetballen bij een club. Elke woensdagmiddag om 14:00u trainen de kinderen onder leiding van een trainer en met hulp van ouders. Plaatsing gebeurt op de meest open en eerlijke manier: via een wachtlijst. Dit geeft iedereen, van beginnend tot getalenteerd, een gelijke mogelijkheid lid te worden van Taba. Omdat Taba “slechts” 30 kinderen (3 teams) per leeftijdscategorie competitie kan laten spelen, wordt er soms gelet op geboortejaar. Maar bij de mini’s en F-jes dus nooit op voetbalkwaliteit, iedereen is welkom bij Taba.

Taba wil met de mini’s tegemoet komen aan de wens van veel jonge kinderen om in clubverband te voetballen. Tegelijkertijd heeft de ervaring geleerd dat met een jaar alleen trainen, spelers beter voorbereid aan de competitie deel kunnen nemen. Taba is daar zeker niet uniek in: alleen al in Amsterdam Watergraafsmeer zijn er zo’n zes clubs met hetzelfde concept: kinderen op een niet-competitieve manier met voetbal kennis laten maken.

In het seizoen 2009/2010 zijn er 30 tot 35 kinderen die deelnemen aan de zogenaamde T-league: het deel van de training waarin onderlinge wedstrijdjes van maximaal 5 tegen 5 worden gespeeld. Gevoetbald wordt met zo min mogelijk spelregels: geen keeper, geen hoekschoppen, geen vrije trappen, geen vaste posities, zo vrij mogelijk maar wel onder toeziend oog van begeleiders. Gemiddeld eens per één of twee maanden wordt er op zaterdag een toernooitje georganiseerd tegen een andere club. Deelname hieraan is vrijwillig.

Kinderen worden als één grote groep benaderd. Een deel van de training is daarom gezamenlijk, en kinderen rouleren door wisselende teams. Doel is om de leeftijdsgenootjes met iedereen kennis te laten maken. Als de kinderen doorgaan bij Taba zullen er zo altijd in een aantal teams bekenden (misschien wel vriendjes en vriendinnetjes) spelen. Uit de grote groep worden in het seizoen erop drie teams samengesteld die aan de competitie gaan deelnemen. De allerjonste kinderen, of de kinderen die nog niet aan competitie toe zijn, doen gewoon het jaar erop weer aan de mini’s mee. Na een jaar training is Taba in staat om plezierige, uitgebalanceerde teams samen te stellen waarvoor een goede en leerzame competitie indeling gekozen kan worden. De eerste jaren in de F-pupillen zullen kinderen, ook al spelen ze in verschillende teams, zoveel mogelijk kwa leeftijd bij elkaar gehouden worden: samen op één veld trainen, samen naar toernooien, zelfde oefenwedstrijden, maar bovenal: het unieke Taba voetbalkamp dat elk jaar in juni wordt georganiseerd.

Van ouders wordt verwacht dat ze zich zo af en toe inzetten voor Taba, bij voorkeur voor de mini’s. Zo af en toe een team of partijtje begeleiden, contactpersoon of leider zijn, vaste of incidentele trainer worden, of gewoon iets leuks rondom de training organiseren. Een handje helpen in de kantine is ook al meegenomen! In het jaar waarop competitie gespeeld gaat worden moeten ouders zelf voor trainers en begeleiders zorgen (hierin worden ze uiteraard door Taba begeleid).

Meer weten? Mail met Remco Geesken, technisch coördinator F-pupillen en mini’s. Opgeven gaat via Lid Worden op de Taba homepage.

1.813
1.813